Skyddat boende vid våld i nära relationer
1. Hur vet du om du är utsatt för våld i nära relation?
Att förstå om man är utsatt för våld i en nära relation kan vara komplext eftersom våldet ofta utvecklas gradvis. Här är fler detaljer och kännetecken som kan hjälpa dig att identifiera om du lever i en våldsam relation:
- Fysiskt våld: Detta kan vara direkt och synligt, såsom slag, sparkar eller att bli fasthållen med tvång. Men det kan också innebära subtilare former av fysiskt hot, som att blockera din väg eller att ta till hotfulla gester.
- Psykiskt och emotionellt våld: Detta är ofta svårt att identifiera men kan innefatta verbala hot, förolämpningar, förminskande kommentarer och känslomässig manipulation. Våldsutövaren kan få dig att tvivla på din egen uppfattning av verkligheten, något som kallas gaslighting.
- Kontroll och isolering: Om din partner försöker kontrollera vem du träffar, vart du går eller övervakar din kommunikation, är detta tecken på kontrollerande beteende. Isolering från familj och vänner används ofta som ett sätt att skapa beroende och försvaga stödnätverk.
- Ekonomiskt våld: Innebär att du förhindras från att arbeta, att partnern kontrollerar dina ekonomiska resurser, eller tvingar dig att redovisa varje utgift. Detta skapar en ekonomisk beroendeställning som gör det svårare att lämna relationen.
- Hot och rädsla: Om du känner dig rädd för att göra din partner upprörd eller ständigt anpassar ditt beteende för att undvika konflikter, är detta en indikator på att relationen kan vara våldsam.
- Växling mellan värme och våld: Ett vanligt drag i våldsamma relationer är att partnern skiftar mellan att vara kärleksfull och att vara våldsam eller kontrollerande. Detta skapar förvirring och kan hålla dig kvar i relationen genom hopp om förändring.
Att känna igen dessa tecken är första steget mot att inse behovet av stöd och skydd. Om du identifierar dig med dessa beskrivningar kan det vara dags att söka hjälp från socialtjänsten, kvinnojourer eller andra stödorganisationer. De kan erbjuda rådgivning, krishantering och skyddade boenden för att hjälpa dig att bryta mönstret och få en säker miljö att börja om i.
2. Att ta steget för att söka hjälp
Att lämna en våldsam relation kan vara svårt, men att kontakta socialtjänsten är ett viktigt första steg. Socialtjänsten bedömer snabbt om du befinner dig i fara och kan direkt planera en skyddad lösning för dig. Detta kan innebära att de omedelbart ordnar skyddat boende om din säkerhet är hotad.
3. Insatser som erbjuds av socialnämnden/socialtjänsten
Socialtjänsten erbjuder stödinsatser som kan innefatta:
- Akut bedömning och skydd: Om du inte kan stanna i ditt hem, ser socialtjänsten till att du får skyddat boende omedelbart.
- Kontakt med myndigheter: Hjälp med att samordna kontakter med polis, sjukvård och andra relevanta myndigheter.
- Praktiskt stöd: Under vistelsen kan du få hjälp med vardagliga praktiska behov och säkerhetsplanering för att skydda dig och eventuella barn
Praktiska detaljer inför flytten;
I akuta situationer kan det vara omöjligt att hämta tillhörigheter innan flytten. Socialtjänsten prioriterar säkerheten men försöker i vissa fall hjälpa till med att få med det mest nödvändiga, såsom pass och mediciner
4. Vad du kan förvänta dig på ett skyddat boende?
Skyddade boenden erbjuder:
- Trygg miljö: En säker plats där du kan bo ensam eller med barn. Dessa boenden drivs ofta av kvinnojourer, i privat regi eller genom kommunen. Skyddade boenden har personal som är utbildad i att stötta våldsutsatta personer.
- Samtalsstöd och bearbetning: Tillgång till samtal med specialister som hjälper dig bearbeta trauman och känna trygghet.
- Barnstöd: Om du har barn, kan de få stöd genom anpassade aktiviteter och samtal, vilket hjälper dem att hantera sin situation.