När man talar om skyddat boende så har det statistiskt sett varit en överrepresenterad insats för våldsutsatta kvinnor. Det är dock vanligt förekommande att även män är våldsutsatta på olika sätt. Våld i nära relation förekommer, liksom hedersrelaterad problematik eller gängrelaterad/kriminell hotbild.
Män som utsätts för hot och våld
När det gäller gängrelaterad eller kriminell hotbild så kan behovet av skydd sökas från den utsatta personen, antingen via socialtjänst eller i samråd med polis. Polis kan även vara inkopplad när det gäller män som har utsatts för våld i nära relation eller är föremål för hedersrelaterad hotbild. I dessa fall kan ett skyddat boende se annorlunda ut. Det kan exempelvis vara svårt att placera en person med kriminell eller gängrelaterad hotbild i ett gemensamhetsboende tillsammans med andra. Risken för att få sin vistelseadress röjd anses då vara större. Därav behöver socialtjänsten eller polisen hitta andra boendelösningar och skyddsinsatser åt den här målgruppen.
Likaså gäller andra utsatta målgrupper, som exempelvis våldsutsatta eller hotade familjer, par, personer med missbruksproblematik eller svårare psykisk ohälsa, vissa typer av hedersvåld, funktionsnedsatta personer eller hbtq-personer. Vissa av dessa våldsutsatta blir svårplacerade i till exempel ett gemensamhetsboende där det finns kvinnor med barn.