För dig som är
Placerande myndighet
Med flera års erfarenhet och bred kunnighet kring skyddsplaceringar har vi kunnat bistå kommuner med rådgivning i skyddsärenden samt matchat rätt boendelösningar och insatser åt skyddssökande.
Behöver Ni som placerande möjlighet hjälp med skyddat boende?
Vejbyhem hjälper bland annat följande kommuner med skyddat boende
Behöver du som placerande myndighet hjälp i ditt skyddsärende?
Med flera års erfarenhet och bred kunnighet kring skyddsplaceringar har vi kunnat bistå kommuner med rådgivning i skyddsärenden samt matchat rätt boendelösningar och insatser åt skyddssökande. Vi tar uppdrag från hela landet och har hanterat de flesta typer av skyddsärenden allt från våld i nära relation till hedersproblematik, förföljelse, gängrelaterat eller våld och hot av andra slag. Vi har även kompetens att hantera skyddssökande med tidigare eller pågående missbruk och/eller psykisk ohälsa.
Vejbyhems boendealternativ
Vejbyhem erbjuder skyddat boende i flera former, såsom gemensamhetsboende, eget boende och familjehem. Gemensamt för våra boenden är att de ligger på skyddad adress och med tillgänglig personal som arbetar med skyddsinsatser samt praktiskt och psykosocialt stöd. Våra boenden är möblerade för att kunna ta emot akutplaceringar samma dag om det behövs. Det är också praktiskt för den skyddssökande att inte behöva tänka på detta när ett beslut om att söka skydd tas.
När ni kontaktar oss med en förfrågan om skyddsplacering så gör vi vårt yttersta för att hitta den boendelösning som passar den skyddssökande bäst. Tillsammans gör vi en behovsbedömning, riskanalys och säkerhetsplanering utifrån den våldsutsattes hotbild och aktuella situation. Därefter matchar vi boendet utifrån resultatet. Vid behov bistår vi med hämtning och transport och håller sedan ett inledande introduktionssamtal med den skyddssökande på plats i det nya boendet. Gemensamt för alla våra boenden är att den skyddssökande garanteras plats i en trygg och skyddad miljö och får samtidigt psykosocialt och praktiskt stöd att kunna hantera sin situation och planering framåt. Skyddsarbete, riskbedömningar, säkerhetsplaneringar och kontaktmannaskap ingår alltid, oavsett vilket boendealternativ som väljs.
Det som skiljer sig från ett gemensamhetsboende och boende i egen bostad är att det i gemansamhetsboendet ingår mat med gemensamma veckoinhandlingar på schemat. Vill man sköta sin egen inhandling går detta givetvis också bra. På gemensamhetsboende har man gemensamma aktiviteter och personal finns på plats och är tillgänglig i större grad. Hit är kvinnor, med eller utan medföljande barn, välkomna. Vi tar inte emot kvinnor med aktivt missbruk eller påtaglig psykisk ohälsa. Istället hänvisas dessa kvinnor till boende i egen bostad. Även män, par och familjer som behöver skydd kan erbjudas plats i egen bostad. Likaså är boende i egen lägenhet ett alternativ om man vill ha med sig husdjur. I eget boende råder självhushållning, det vill säga att den boende själv står för kostnad och inköp av mat.
Vilket stöd erbjuds under en skyddsplacering?
Vanligtvis framgår det redan vid placeringsförfrågan vilka skydds- och stödinsatser den skyddssökande behöver. Uppdragsgivaren har oftast kännedom om den skyddssökande och kan redan i förväg förmedla vilka insatser som behövs. Behoven av stöd ser dock olika ut i varje enskilt fall och det kan behövas ett samråd mellan Vejbyhem, uppdragsgivaren och den skyddssökande kring vilka behov av insatser som finns. Ibland räcker skyddsinsatserna och ibland krävs ytterligare stöd, såväl praktiskt som psykosocialt.
Vi som arbetar i Vejbyhem har mångårig erfarenhet av skyddsinsatser och stödinsatser i övrigt. Under åren har vi erfarit en mängd individuella behov, exempelvis samtalsstöd, stöd i myndighetskontakter och rättsprocesser, umgängesfrågor, föräldrafrågor, integrationsarbete, vårdkontakter, budgetfrågor, ekonomiskt planering och bostadssökande. Vi har även erfarenhet av arbete med missbruk och psykisk ohälsa som ibland finns med i bilden hos den skyddssökande.
Vissa skyddssökande behöver dagligt stöd och då kan exempelvis gemensamhetsboendet vara den bästa lösningen eftersom personal finns på plats och kan följa processer mer ingående. På gemensamhetsboendet finns även andra skyddssökande i samma situation, vilket kan vara en trygghet för vissa. Andra skyddssökande är mer självständiga eller har behov av att kunna vara för sig själva och då kan skyddat boende i eget boende vara en bättre lösning. Bor man i eget boende så finns det fortfarande en kontaktperson från Vejbyhem som stöttar, både praktiskt och psykosocialt, så mycket som krävs och som är bestämt i uppdragsbeskrivningen från placerande myndighet.
Så, vad innebär då skydds- och stödinsatserna? Vejbyhem erbjuder en rad olika alternativ där vissa av alternativen gäller för alla placerade, exempelvis riskbedömningar, riskhanteringssamtal, säkerhetsplaneringar, kontaktmannaskap och planering framåt. Utöver detta görs en individuell planering kring ytterligare insatser. Det är upp till uppdragsgivaren vad som ska ingå under en placering. Vejbyhem erbjuder följande:
✓ Boende i en trygg och säker miljö.
✓ Stöd i att ansöka om skyddade personuppgifter.
✓ Riskbedömningar (FREDA, SARA, PATRIARK).
✓ Säkerhetssamtal (riskhantering och säkerhetsplanering).
✓ Psykosocialt stöd (stödsamtal, kurativa och självstärkande samtal).
✓ Praktiskt stöd (myndighetskontakter, vårdkontakter, hjälp till barnomsorg, rättsprocesser och umgänge, bostadssökande, integration, framtidsplanering m.m.).
✓ Förstärkt stöd (tätare kontakt och mer ingående stödarbete).
✓ Förstärkt stöd med extern psykologkontakt (ex. samtal, traumabearbetning eller utredningar).
✓ Hög personaltäthet.
✓ Kontaktmannaskap.
✓ Jour – dygnet runt.
✓ Stimulans och aktiviteter för både vuxna och barn.
✓ Barnperspektiv (observation, stimulans, samtal, aktiviteter, föräldrastöd).
✓ Motiverande och återfallspreventiva insatser vid behov (missbruk, kriminalitet).
Är det något ytterligare du som placerande handläggare undrar över eller om du vill diskutera ett skyddsärende går det bra att kontakta oss.