För dig som
Söker skydd
Om du är utsatt för hot, våld, förföljelse eller förtryck och söker hjälp och skydd ifrån detta, så kan vi förhoppningsvis komma med värdefulla tips och råd om hur du kan gå tillväga.
Är du utsatt för hot och våld och behöver hjälp akut, ring polisen 114 14
I annat fall, kontakta närmsta socialtjänst, beskriv din situation och ansök om skyddsinsatser. Socialtjänsten eller sociala jouren går att nå via kommunens växel.
Är du våldsutsatt och vill veta mer om vilken hjälp man kan få?
Skyddatboende.se syftar att ge en samlad bild kring alla de olika sätt man kan vara våldsutsatt på och hur man kan få hjälp. Genom att skriva om detta hoppas vi att fler personer, män, kvinnor eller barn, kan känna igen sig och söka hjälp för att ta sig ur en våldsutsatt situation eller vardag. Många söker redan hjälp idag men det finns ett stort mörkertal av personer som, på grund av rädsla, inte vågar ta steget att söka hjälp. Vi vill beskriva begrepp som våld i nära relation, hedersrelaterat våld eller problematik, förföljelse, gängrelaterad eller kriminell hotbild samt annan våldsutsatthet eller hotbild. Vi vill också beskriva det stöd och hjälp man kan få, exempelvis skyddat boende, samt hur man kan utreda, kartlägga och förebygga risker kring fortsatt hot och våld.
Att vara utsatt för hot eller våld
Att vara utsatt för hot eller våld kan många gånger yttra sig på ett tydligt och klart sätt, exempelvis genom att man blir utsatt för direkta, verbala hot eller blir angripen fysiskt. Detta innebär givetvis en kränkning gentemot den egna integriteten och självkänslan. Hot och våld kan dock vara mer svårupptäckt än så och därför skapa funderingar på om mönstren eller beteendena är onormala. Hotet och våldet kan då ske mer subtilt, exempelvis genom psykiska kränkningar, kontrollerande, ekonomiskt utnyttjande, sexuell eller emotionell utsatthet, manipulerande eller begränsande i ens eget privata livsutrymme. Våldet och hotet kan pågå under en kortare eller längre period och tenderar att trappas upp ju längre tiden går.
Oavsett typen av hot och våld så innebär detta stora påfrestningar för den som blir drabbad. Känslor som stress, rädsla, försiktighet och skam kan vara känslor som döljs väl av den drabbade och hålls hemligt för omgivningen. Därför kan det många gånger vara svårt för utomstående att upptäcka om någon är drabbad. Ännu svårare kan det vara för en person att ta sig ur en våldsutsatt tillvaro.
För att ta det steget behöver också omgivningen ibland vara lyhörda och kunna hjälpa den utsatta. Socialtjänstens profession arbetar aktivt för att uppmärksamma utsatta personer och ge dem adekvat skydd när det behövs. Ämnet ’våldsutsatthet’ och ’hedersproblematik’ har blivit mer uppmärksammat på senare tid. Detta har även gjort att socialtjänsten är mer rustade att ta emot den här typen av ärenden. Det är därför en god idé för den som är våldsutsatt att ta kontakt med socialtjänsten för att ansöka om skyddsinsatser, både akuta eller planerade.
Kan jag få hjälp om jag är våldsutsatt eller hotad?
Ja, du kan få hjälp om du är utsatt för hot eller våld. I akuta situationer kan polisen ge dig tillfälligt skydd. Därefter kan du ha rätt till bistånd i form av skyddsinsatser från socialförvaltningen i kommunen där du är folkbokförd. I dessa fall samverkar polis och socialtjänst. Du kan även vända dig direkt till socialtjänsten och be om hjälp. Om situationen bedöms som allvarlig och risken för fortsatt hot eller våld är hög så kan du få hjälp omgående. Detta innebär att du kanske behöver lämna hemmet för att söka skydd på annan plats, exempelvis i ett skyddat boende.
Vad säger då lagen om hur du som våldsutsatt kan få hjälp? Socialtjänstlagen säger att socialnämnden har ansvar för att ge de personer som är våldsutsatta eller hotade det stöd och den hjälp som hon eller han behöver. Detta lagstöd går att finna i socialtjänstlagen (SoL), 5 kap. 11 § SoL och innebär i princip en ansvarsbeskrivning snarare än rätt till insats. Insatsen beviljas istället med hjälp av lagstödet i socialtjänstlagen (SoL) 4 kap. 1 §. I enlighet med socialtjänstlagen, 11 kap. 1 § SoL ska först en utredning inledas om den sökande uppger en önskan om stöd. Om behov finns, kan akuta insatser ges omgående, utan att en ingående utredning genomförs. Exempelvis kan en sådan insats vara skyddat boende. Dock kan beslutet kräva en omprövning vid ett senare tillfälle om man vill förlänga insatsen. Socialtjänsten kan också komma att få utreda ytterligare behov av insatser för den våldsutsatta. Socialnämnden ska, enligt förarbetena och lagförslagen till lagtexten, ge insatser till våldsutsatt redan i ett tidigt stadium om så behövs. Det finns inga krav på att den som utövat våldet ska vara dömd eller polisanmäld utan det är den enskildes egna upplevelser av utsattheten som är av stor betydelse i utredningen. Med detta i beaktning ska beslut om insatser tas, dels utifrån den utsattas egen uppfattning, men även utifrån en bedömning kring risken för fortsatt hot och/eller våld samt behovet av skydd. Utifrån detta bedöms även vilken typ av skyddat boende som beviljas.
I förarbetena till socialtjänstlagen (SoL), 5 kap. 11 § står det även att i princip alla kan vara våldsutsatta, både män, kvinnor och barn. Våldsutsattheten kan yttra sig på olika sätt och i olika former och att alla kan ha rätt till skydd och stöd. Dock vill man i förarbetena understryka vikten av att brottsoffer, och då särskilt kvinnor och barn som utsatts för hot eller våld av en närstående, får den hjälp som krävs för att kunna förbättra sin situation.
När socialtjänsten inleder en utredning för en person som är våldsutsatt så görs en risk- och behovsbedömning. Detta betyder att socialtjänsten ska ta ställning till om situationen är akut, om insatser behövs omgående och hur insatserna ska se ut på längre sikt, hur hotbilden ser ut, avgöra hur stor risken för fortsatt våld är, om något barn har bevittnat våldet, hur nätverket ser ut för den sökande samt om det finns behov av att lämna hemmet för att flytta till skyddad ort och adress.