Söker du information om skyddat boende i Helsingborg?
Här finns information för skyddat boende i Helsingborg och för dig som vill veta mer om vad ett skyddat boende är, vem som ansvarar över dem och vilket syfte de har.
Vad är ett skyddat boende?
Socialstyrelsens definition av skyddat boende lyder:
“boendeinrättning som tillhandahåller platser för heldygnsvistelse avsedda för personer som behöver insatser i form av skydd mot hot, våld eller andra övergrepp tillsammans med andra relevanta insatser”
Socialstyrelsen nämner även i sina allmänna råd, att ett skyddat boende är ett “tillfälligt boende som är tillräckligt bemannat av kvalificerad personal och som har tillräckliga skyddsanordningar, t.ex. lås och larm” eller “annat lämpligt, tillfälligt boende”.
Socialstyrelsen tydliggör att ett skyddat boende ska vara en tillfällig boendelösning, på kort eller längre sikt. Personal som handhåller det skyddade boendet ska ha insikt och kunskap om verksamheten och de insatser som ges till de skyddsbehövande. Det kan exempelvis innebära att personalen har rätt utbildning och/eller erfarenhet i förhållande till uppdraget som personal på ett skyddat boende. Vidare behövs boendet även säkras upp med lås- och skyddsanordningar, exempelvis skalskydd på fastigheten eller överfallslarm/trygghetslarm till de boende.
Hur ser ett skyddat boende ut?
Ett skyddat boende kan se ut på en rad olika sätt. Kommunen kan erbjuda skyddade boenden i egen regi eller så tar de hjälp av externa resurser, såsom kvinnojourer eller privata aktörer. Det förekommer även att socialtjänsten erbjuder vandrarhem eller hotell som en tillfällig boendelösning. Det finns per definition olika typer av säkerhetsklasser när man talar om skyddade boenden. Säkerheten och skyddsanordningar kan innebära allt från hemlig adress till låsta fastigheter med väktare, okrossbara fönster och full kontroll av in- och utpasseringar i boendet. Återigen är det behovet av skydd som avgör vilken typ av boende som är det bästa för den skyddssökande.
Kontakta oss för mer information om skyddat boende i Helsingborg
Även om syftet med skyddat boende är att erbjuda just skydd, så förekommer det i många fall även andra insatser under tiden i det skyddade boendet. Det kan till exempelvis innebära praktiskt stöd i form av stöd i myndighetskontakter eller i rättsprocesser. Det praktiska stödet kan också innefatta all den planering som krävs för en tryggare tillvaro i framtiden, exempelvis om man behöver skyddade personuppgifter eller behöver etablera sig på en ny ort. Vidare kan även psykosocialt stöd erbjudas i olika former, allt från vardagliga stödsamtal och kurativa samtal till mer ingripande vårdkontakter med psykoterapeuter, psykologer eller läkare. Många av de skyddssökande kommer till ett skyddat boende, oftast utifrån en akut situation, där de har fått lämna sitt hem och sina vardagsrutiner. Under tiden i det skyddade boendet får de sedan gå igenom olika faser i sitt mående och då kan en samtalskontakt vara ett stort stöd i den vidare processen.
Kontakta oss så hjälper för att få få mer information om skyddat boende i Helsingborg.